Potreban Vam je savet? Pozovite nas: 063 852 93 03

Rasadnik Zelena PLočica logo

More Website Templates @ TemplateMonster.com - July 08, 2013!

Lišćari

1 2 3
Liquidambar

Liquidambar styraciflua

Liquidambar( Sweetgum ) je listopadno drvo čije ime potiče od latinske reči liqui (tečan) i arapske ambar (smola). Naime, kada se zareže kora biljke pojavljuje se smola smeđe boje i izražajnog mirisa. Drvo može dostići visinu od oko 20 m. Ono što čini ovu biljku izuzetno dekorativnom je žarko crvena boja lista tokom jeseni. Sadi se u grupi, samostalno ili u drvoredima.
Ulmus glabra

Ulmus glabra ’Fastigiata Aurea’

Brest uspravnog rasta - uzane forme. Atraktivnim ga čini i zlatna boja lista. Pogodan je za manja dvorišta, jer ne razvija široku krošnju. Prijaju mu osunčane pozicije.
Paulownia

Paulownia

Paulownia – brzorastuće drvo. Izuzetno je dekorativna i koristi se za alejnu, grupnu ili samostalnu sadnju. Drvo može dostići visinu od oko 20 m, a prvih godina starosti ima najveći prirast. Cveta tokom proleća a cvetovi su boje lavande i prijatnog mirisa. Biljka dobro podnosi zimu i izdržava temperature i do -20C.
Ginko biloba

Ginkgo biloba

Listopadno drvo visine do oko 20 m. Latinski naziv potiče od naziva oblika lista koji se sastoji od dva ili više odvojenih režnjeva. Svetlo zelena boja lista u jesen dobija zlatno žutu boju. Biljka je poznata po svojim lekovitim svojstvima. Odgovaraju mu osunčane pozicije.
Prunus Pissardii

Prunus cerasifera 'Pissardii'

Ukrasna crvenolisna šljiva je nisko drvo koje može dostići visinu do oko 4m. U proleće se javlja mnoštvo roze cvetova, koji će u jesen dati plod (nejestiv za ljude). Prijaju joj osunčane pozicije ili mesta u blagoj senci. Pogodna je za samostalnu sadnju ili u grupama.
Cercis

Cercis canadensis 'Forest Pansy'

Biljka atraktivna zbog intenzivno crvene boje lista. Dostiže visinu od 6-9 m i širinu krošnje oko 8 m. Cveta tokom marta ili aprila meseca: pre listanja. Cvet je u vidu grozdova, pink boje. Pogoduju joj osunčana pozicija ili blaga senka. Sadi se samostalno ili u manjim grupama. Pogodna je i kao drvoredna biljka.
Acer platanoides 'Crimson King'

Acer platanoides 'Crimson King'

Listopadno drvo sa atraktivnim crveno-braon listovima u proleće, tamno ljubičaste boje u leto i spektakularno tamno crvenih tonova u jesen. Visina koju dostiže je oko 10 m, a širina krošnje može dostići i do 5-8 m. Pogoduje mu osunčana pozicija, jer doprinosi intenzitetu obojenosti lista. Koristi se za samostalnu sadnju,kao drvoredna biljka ili za formiranje hladovine.
Catalpa bignonioides

Catalpa bignonioides

Biljka može dostići visinu od 12 m i širinu krošnje do 10 m. Pogoduju joj osunčane pozicije ili mesta sa blagom senkom. Cveta tokom proleća i leta u vidu grozdova sa mnogo trubica. Cvetovi su uglavnom bele boje sa žutim prugicama. Seme ima izgled mahune pasulja i formira se u jesen. Pogodna je za samostalnu sadnju, za formiranje hladovine u dvorištu, kao drvoredna i parkovska biljka.
Betula Purpurea

Betula pendula 'Purpurea'

Elegantno drvo, piramidalnog oblika krošnje sa blago povijenim granama zbog čega je biljci i pridodat naziv pendula - žalosna. Pogoduju joj osunčane pozicije ili blaga senka. Može distići visinu od 7 m. Pored boje lista, crveno-purpurne od ranog proleća, biljku čine interesantnom i purpurno obojene grane. Najintezivnije boje lišća postižu se na dobro osunčanim pozicijama.

1 2 3