Potreban Vam je savet? Pozovite nas: 063 852 93 03

Rasadnik Zelena Pločica

More Website Templates @ TemplateMonster.com - July 08, 2013!

Blog

Cupressus sempervirens ’Pyramidalis’
Autor: Biljana Arsenijević-Milenković

Ovog proleća rasadnik Vam nudi mlade sadnice čempresa (Cupressus sempervirens ’Pyramidalis’) po ceni od 100din/kom i visine 15cm. Najmanja količina za slanje poštom je 5kom. Ova biljka je po mnogo čemu čuvena pa ćemo deo priče podeliti danas sa Vama.

Put prema manastiru Hilandaru prate drvoredi impozantnih primeraka čempresa.

Vinsent Van Gog je jedan svoj ciklus posvetio upravo ovoj biljci.

Drvo čempresa se u mediteranskim zemljama ceni od davnih vremena. Radi se o vrlo dekorativnoj zimzelenoj vrsti koja se može koristiti za pojedinačnu sadnju, sadnju u grupama i drvoredima. Godišnji porast ove biljke je velik, naročito prvih godina. Biljka je skromnih zahteva i trpi niske temperature i do -20°C.

Feničani, Egipćani i Grci smatrali su da je drvo čempresa večno pa su od njega gradili sarkofage, brodove, vrata hramova i sl. Zbog njegove dugovečnosti (za neka stabla se veruje da su stara 2000 godina), hrišćani su ga uzeli za simbol večnog života.

Latinski naziv Cupressus vodi poreklo iz jednog od najpoznatijih mitova koji je zabeležio Pesnik Ovidijen(za vreme vladavine Augusta): momak po ime Cyparissus, miljenik Apolona, slučajno je ubio pitomog jelena kojeg je neizmerno voleo. Kako je zbog svog postupka beskrajno tugovao pretvoren je u drvo čempresa niz čije se stablo sliva smola koja podseća na mladićeve suze.

Po jednoj od teorija, ostrvo Kipar je upravo po ovoj biljci dobilo ime.

Ovo drvo je poznato i po svojoj lekovitosti. Naročito je lekovito eterično ulje čempresa koje se dobija iz iglica mladih grančica i šišarki. Poznat je kao limfotonik i venotonik (povoljno djeluje na vene) pa se najčešće koristi kod problema s venama, hemoroidima, kod otečenih nogu, slabe cirkulacije, usporavanja starenje kože…